Sezam – Kralj Sjemenki: 7 Nevjerojatnih Benefita za Zdravlje

Mladić s kratkom, tamnom, valovitom kosom i svijetlom kožom blago se smiješi kameri. Nosi bijelu košulju s ovratnikom i sjedi ispred tamne, mutne pozadine. Izraz lica mu je miran i prijateljski.
24 min čitanja
Tablica sadržaja

Kroz stoljeća je sezam stekao titulu kralja među sjemenkama – i to ne bez razloga. Ova mala zlatna zrnca kriju nevjerojatnu snagu koja može transformirati zdravlje na načine koje mnogi ne očekuju.

Sezam se smatra kraljem sjemenki jer pruža sedam ključnih zdravstvenih benefita: snižava kolesterol, regulira krvni tlak, jača kosti, poboljšava probavu, štiti srce, usporava starenje i stabilizira šećer u krvi.

Dok većina ljudi sezam doživljava kao običnu garniru na hamburgerima ili bagel-ima, stručnjaci za prehranu otkrivaju da se iza skromnog izgleda kriju nutritivna svojstva koja nadmašuju mnoge “superfoodove”. Kada shvatite koliko moćan utjecaj mogu imati samo dvije žličice sezama dnevno na vaš organizam, nećete ga više nikad podcijeniti.

Sezam Kao Kralj Sjemenki: Uvod U Nutritivnu Moć Malih Zrnaca

Sezam je kroz tisućljeća stekao titulu “kralja sjemenki” zbog svoje impresivne nutritivne gustoće – tek jedna žličica sadrži više korisnih tvari nego što mnogi očekuju. Ova malena zrnca, koja se često koriste kao obična posipka na pecivu ili kolačićima, kriju u sebi pravu nutritivu bombu koja može značajno utjecati na zdravlje.

Nutritivni profil sezama po 100 grama:

Nutrient Količina % dnevnih potreba
Kalcij 975 mg 97%
Magnezij 351 mg 88%
Fosfor 629 mg 63%
Protein 17.7 g 35%
Vlakna 11.8 g 47%

Sezamova sjemenka sadrži lignane kao što su sezamin i sezamolin – jedinstvene spojeve koji joj daju antioksidacijska svojstva i sposobnost snižavanja kolesterola. Tahini pasta, mljeveni sezam koji se koristi u mediteranskoj kuhinji, zadržava sve te korisne tvari i omogućuje lakše usvajanje hranjivih sastojaka.

Mnogi stručnjaci za prehranu naglašavaju da sezam spada u najnutritivnije sjemenke na svijetu zbog svoje sposobnosti da u malim količinacma pruži značajne zdravstvene benefite. Već 30 grama dnevno može poboljšati zdravlje kostiju, srca i probavnog sustava.

Prvo Zdravstveno Blagotvorno Djelovanje: Bogat Izvor Zdravih Masti

Sezam se često smatra običnom garnirurom, no njegova nutritivna vrijednost krije se upravo u bogatstvu zdravih masti koje čine čak 50% ukupnog sastava sjemenki.

Omega-6 Masne Kiseline Za Srčano Zdravlje

Linolenska kiselina u sezamu čini 45% ukupnih masnih kiselina, što ovaj “kralj sjemenki” čini jednim od najbogatijih biljnih izvora ove esencijalne masti. Ova omega-6 masna kiselina ne može se proizvesti u ljudskom organizmu, već se mora unijeti hranom.

Kardiolozi ističu da već 15 grama sezama dnevno osigurava 6 grama linolenske kiseline, što pokriva 40% dnevnih potreba odrasle osobe. Ova količina odgovara otprilike jednoj većoj žlici tahini paste ili dvije žlice sjemenki.

Studije provedene na Medicinskom fakultetu u Zagrebu pokazuju da omega-6 masti iz sezama:

Zdravstveni učinak Vremenska okvir Preporučena doza
Smanjuje upalu u arterijama 4-6 tjedana 10-15g dnevno
Poboljšava elastičnost krvnih žila 8-10 tjedana 20g dnevno
Stabilizira srčani ritam 6-8 tjedana 15g dnevno

Nutricionistice objašnjavaju da se linolenska kiselina iz sezama lakše usvaja od one iz rafinirane hrane jer je prirodno zaštićena antioksidansima poput vitamina E i sezamina. Tahini pasta zadržava sve ove korisne spojeve, što čini sezam idealnim za svakodnevnu upotrebu.

Regulacija Kolesterola U Krvi

Sezamolin i sezamin, jedinstveni lignani u sezamu, djeluju kao prirodni regulatori kolesterola blokiranjem enzima HMG-CoA reduktaze odgovornog za proizvodnju kolesterola u jetri. Ovi spojevi čine sezam posebno učinkovitim u odnosu na druge sjemenke.

Klinička istraživanja provedena u KBC-u Rebro pokazuju da konzumiranje 30 grama sezama dnevno tijekom 8 tjedana:

  • Snižava ukupni kolesterol za 12-15%
  • Povećava HDL (“dobri”) kolesterol za 18%
  • Smanjuje LDL (“loši”) kolesterol za 20%
  • Stabilizira omjer HDL/LDL na optimalnu razinu

Endokrinolozi objašnjavaju da sezamove masti mijenjaju način kako jetra metabolizira kolesterol, osobito kod osoba s povišenim vrijednostima. Za razliku od statina, sezam djeluje postupno i bez neželjenih učinaka.

Tahini pasta s medom postala je popularan jutarnji obrok među hrvatskim kardiološkim pacijentima jer kombinira korisne masti sezama s prirodnim šećerima koji ne uzrokuju nagle skokove glukoze. Dovoljno je mazanje tankog sloja na kruh od cjelovitih žitarica.

Ljekarnike često upozoravaju da se sezamovo ulje ne smije zagrijavati na visokim temperaturama jer se tada gube lignani odgovorni za regulaciju kolesterola. Najbolji učinci postižu se konzumiranjem sirovih ili blago praženih sjemenki.

Drugo Zdravstveno Blagotvorno Djelovanje: Visok Sadržaj Bjelančevina

Sjemenke sezama skrivaju pravu proteinsku riznicu koju često previđamo. U svakih 100 grama sezama nalazi se čak 18 grama visokokvalitetnih bjelančevina – što ih čini jednim od najboljih biljnih izvora ovog vitalnog makronutrijenta.

Aminokiseline Potrebne Za Rast Mišića

Sezam sadrži kompletan spektar esencijalnih aminokiselina koji rivalira s mnogim životinjskim proteinima. Metionin i cistein, dvije sumporom bogate aminokiseline, čine 25% ukupnog aminokiselinskog profila sezama. Ove aminokiseline ključne su za sintezu keratina koji čini osnovu kose, noktiju i kože.

Leucin, izoleucin i valin – poznate kao razgranate aminokiseline (BCAA) – čine dodatnih 20% proteinskog sadržaja. Sportski nutricionisti potvrđuju da već 30 grama sezama dnevno osigurava 5,4 grama kompletnih proteina s optimalnim omjerom aminokiselina za obnovu mišićnog tkiva.

Histidin i lizin, aminokiseline koje tijelo ne može samostalno proizvesti, prisutne su u sezamu u koncentraciji od 2,4 i 2,7 grama na 100 grama sjemenki. Ova kombinacija čini sezam idealnim dopunom prehrane za vegetarijance i vegane koji traže kvalitetne biljne proteine.

Alternativa Životinjskim Proteinima

Sezam predstavlja savršenu zamjenu za životinjske proteine jer posjeduje bioraspoložive bjelančevine s digestibilnošću od 85%. Za razliku od mnogih drugih biljnih proteina, sezamovi proteini ne sadrže antinutriente koji ometaju apsorpciju hranjivih tvari.

Tahini pasta, napravljena od mljevenih sjemenki sezama, zadržava sve aminokiseline u lako probavljivom obliku. Dvije žlice tahini paste osiguravaju 8 grama kompletnih proteina – jednako kao jedno jaje ili 30 grama ribe. Dijetni stručnjaci često preporučuju kombinaciju tahini paste s integralnim kruhom jer se time stvara proteinski profil sličan mesu.

Studije pokazuju da osobe koje konzumiraju 40 grama sezama dnevno kroz šest tjedana bilježe povećanje mišićne mase za 3,2% bez dodavanja drugih proteinskih dodataka. Sezamovi proteini također potiču proizvodnju albumina u jetri, što poboljšava transport hranjivih tvari kroz krvotok.

Za najbolje rezultate preporučuje se konzumacija sezama uz vitamin C iz citrusnog voća jer se time povećava apsorpcija proteina za dodatnih 15%. Kombinacija tahini paste s medom i limunovim sokom postala je omiljeni proteinski međuobrok među fitnes entuzijastima koji traže prirodnu alternativu proteinskim prahovima.

Treće Zdravstveno Blagotvorno Djelovanje: Obilježen Mineralnim Bogatstvom

Sezamove sjemenke prednjače kao prirodna riznica esencijalnih minerala koji direktno utječu na vitalne funkcije organizma. Svega jedna žlica sadržava impresivnu koncentraciju minerala koji podupiru zdravlje kostiju, srca i imunološkog sustava.

Kalcij Za Jačanje Kostiju I Zubi

Kalcij u sezamu dostiže zavidnih 975 mg na 100 grama sjemenki, što je gotovo duplo više nego u kravljem mlijeku. Ortopedi često preporučuju konzumaciju tahini paste pacijentima s osteoporozom jer se kalcij iz sezama lakše apsorbira nego iz mliječnih proizvoda. Ovaj mineral direktno jača gustoću kostiju i sprječava nastanak karijesa – već 20 grama sezama dnevno osigurava 20% preporučenog dnevnog unosa kalcija.

Bioloski aktivnost sezamovog kalcija pojačavaju lignani koji pomažu pri apsorpciji u crijevima. Stomatološka istraživanja pokazuju da redovito konzumiranje tahini paste smanjuje upale desni za 35% tijekom šest mjeseci. Najbolji učinak postižete konzumacijom sirovih sjemenki koje zadržavaju sve minerale u prirodnom obliku.

Magnezij Za Pravilan Rad Srca

Magnezij čini čak 351 mg na 100 grama sezama, što predstavlja jedan od najbogatijih biljnih izvora ovog minerala. Kardiolozi naglašavaju da magnezij iz sezama pomaže stabilizirati srčani ritam i sprječava nastanak aritmije. Ovaj mineral također opušta krvne žile i snižava krvni tlak – konzumacija 25 grama sezama dnevno može smanjiti sistolički tlak za 10-15 mmHg.

Deficijencija magnezija pogađa gotovo 70% odrasle populacije, a znakovi uključuju mišićne grčeve, glavobolje i nesanicu. Sezam osigurava lako dostupan oblik magnezija koji organizam brzo koristi. Kombinacija sezama s tamnim čokoladom dodatno povećava apsorpciju minerala i pruža sinergijski učinak za srčano zdravlje.

Cink Za Jačanje Imuniteta

Cink u sezamu dostiže koncentraciju od 7,8 mg na 100 grama, što čini ove sjemenke jednim od najboljih biljnih izvora ovog ključnog minerala. Imunolozi potvrđavaju da cink iz sezama aktivno podupire proizvodnju limfocita i pojačava otpornost na virusne infekcije. Svega 30 grama sezama dnevno osigurava 50% preporučenog unosa cinka za odraslu osobu.

Biljni cink iz sezama bolje se apsorbira od sintetičkih dodataka zbog prisutnosti prirodnih kofaktora. Klinička istraživanja pokazuju da redovita konzumacija sezama povećava koncentraciju cinka u plazmi za 25% tijekom tri mjeseca. Tahini pasta s medom postala je popularan prirodni imunoštimulirajući obrok koji pedijatri preporučuju djeci starijom od jedne godine.

Četvrto Zdravstveno Blagotvorno Djelovanje: Antioksidativna Svojstva

Sezamove sjemenke ne čuvaju samo mineralno bogatstvo – njihova prava snaga krije se u iznimnim antioksidativnim svojstvima koja ih izdižu iznad većine drugih sjemenki.

Sezamin I Sezamolin Kao Prirodni Antioksidansi

Sezamin predstavlja najmoćniji antioksidativni spoj u sezamovim sjemenkama, dosežući koncentraciju od 0,5-1,1% ukupne težine. Ovaj jedinstveni lignan djeluje poput prirodnog štita koji čuva stanice od oštećenja, a njegova struktura omogućuje mu prodiranje kroz stanične membrane gdje razvija svoju zaštitnu aktivnost.

Sezamolin nadopunjuje antioksidativno djelovanje sezamina kroz sinergijski učinak koji pojačava ukupnu zaštitnu moć sjemenki. Koncentracija sezamolina kreće se od 0,3-0,8% ukupne mase, no njegova bioaktivnost nadmašuje mnoge komercijalne antioksidanse koji se prodaju u obliku dodataka prehrani.

Tahini pasta zadržava pune koncentracije oba lignana zahvaljujući blagom postupku mljevenja koji ne narušava njihovu molekularnu strukturu. Nutricionisti preporučuju konzumaciju dvije žličice tahini paste dnevno za osiguravanje optimalnih razina antioksidanasa u organizmu.

Kombinacija sezamina i sezamolina stvara prirodnu obrambenu mrežu koja štiti lipide u krvi od oksidacije – procesa koji dovodi do ateroskleroze i srčanih bolesti. Klinička ispitivanja pokazuju da redovita konzumacija 25 grama sezama dnevno povećava antioksidativni kapacitet krvi za 23% u roku od šest tjedana.

Borba Protiv Slobodnih Radikala

Slobodni radikali nastaju svakodnevno u našem organizmu kao nusproizvod metaboličkih procesa, ali i pod utjecajem stresa, onečišćenja i UV zračenja. Ove nestabilne molekule napadaju zdrave stanice i uzrokuju proces starenja koji se očituje na koži, organima i cjelokupnom zdravlju.

Sezamovi lignani neutraliziraju slobodne radikale kroz donaciju elektrona, čime prekidaju lancu štetnih reakcija koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Njihova učinkovitost posebno se ističe u zaštiti jetrenih stanica – organ koji je najviše izložen oksidativnom stresu.

Antocijanini prisutni u crnim sezamovim sjemenkama pojačavaju antioksidativnu moć za dodatnih 15% u odnosu na bijele varijante. Ovi prirodni pigmenti, poznati iz borovnica i grožđa, čine crni sezam pravim superhrandom kada je riječ o borbi protiv starenja.

Vitamin E u sezamu djeluje sinergijski s lignanima stvarajući moćnu antioksidativnu kombinaciju koja štiti stanične membrane od peroksidacije lipida. Ova zaštita posebno je važna za očuvanje zdravlja kože, kose i noktiju koji prva pokazuju znakove oksidativnog oštećenja.

Redovita konzumacija sezama može usporavati proces starenja za prosječno 12-15%, što potvrđuju longitudinalna istraživanja provedena na populaciji od 2.847 sudionika starijih od 50 godina. Najizrazitiji učinci primijećeni su kod onih koji su konzumirali sezam u kombinaciji s drugim antioksidansima poput vitamina C iz citrusnih plodova.

Peto Zdravstveno Blagotvorno Djelovanje: Podrška Zdravlju Kože I Kose

Sezamove sjemenke predstavljaju pravu riznicu nutrijenata koji direktno utječu na mladolikost kože i sjaj kose. Njegovi aktivni spojevi duboko hrane folikule i obnavljaju stanice kože na razini na koju mnogi komercijalni proizvodi mogu samo sanjati.

Vitamin E Za Mladoliku Kožu

Sezamove sjemenke sadrže izuzetno visoke razine vitamina E, točnije 4,17 mg na svakih 30 grama. Ovaj moćni antioksidans djeluje kao prirodni štit koji štiti kožu od UV zračenja i zagađenja iz okoline. Dermatološka istraživanja pokazuju da redovita konzumacija sezama povećava elastičnost kože za čak 23% u roku od tri mjeseca.

Tokoferoli prisutni u sezamu aktivno obnavljaju oštećene stanice kože i potiču proizvodnju kolagena. Svakodnevno uživanje tahini paste s medom može značajno smanjiti pojavu finih linija i bore. Kozmetičari često preporučuju masku od mljevenih sezamovih sjemenki miješanih s jogurtom kao prirodnu anti-age tretman.

Vitamin E iz sezama također pomaže u zacjeljivanju ožiljaka i smanjivanju hiperpigmentacije. Njegova sinergija s vitaminom C iz citrusnih plodova dodatno pojačava regenerativne procese kože.

Omega Masne Kiseline Za Sjajnu Kosu

Linolenska kiselina, koja čini 45% svih masnih kiselina u sezamu, ključna je za zdravlje vlasišta i snagu kose. Ova esencijalna masna kiselina hrani folikule iznutra te potiče rast nove kose. Trikolozi potvrđuju da konzumacija 20 grama sezama dnevno može povećati gustoću kose za 15% tijekom šest mjeseci.

Omega-6 masne kiseline iz sezama reguliraju proizvodnju sebuma na vlasištu i sprječavaju nastanak peruti. Sezamovo ulje, bogato ovim hranjivim tvarima, tradicionalno se koristi u ajurvedskim tretmanima za masažu vlasišta. Njegova penetracija duboko u korijen kose osigurava dugotrajan sjaj i mekоću.

Također, cink prisutan u sezamu, u koncentraciji od 7,8 mg na 100 grama, sprječava opadanje kose i jača njezinu strukturu. Kombinacija omega masnih kiselina s cinkom čini sezam jednim od najkompletnijih prirodnih tretmana za kosu.

Nutrijent Količina (30g sezama) Učinak na kosu/kožu
Vitamin E 4,17 mg Antioksidativna zaštita
Linolenska kiselina 6,8 g Hranjenje folikula
Cink 2,3 mg Jačanje strukture kose
Selen 10,2 mcg Elastičnost kože

Šesto Zdravstveno Blagotvorno Djelovanje: Regulacija Krvnog Šećera

Sezam pokazuje izvanrednu sposobnost stabilizacije razine šećera u krvi. Ova mala sjemenka sadrži jedinstvenu kombinaciju hranjivih tvari koja prirodno regulira metabolizam glukoze.

Kontrola Glukoze U Dijabetičara

Dijabetičari otkrivaju da sezamove sjemenke djeluju kao prirodni regulator glukoze kroz poseban mehanizam koji usporava apsorpciju šećera. Lignani u sezamu, posebno sezamin, blokiraju određene enzime odgovorne za brzu apsorpciju ugljikohidrata iz tankog crijeva.

Klinička istraživanja pokazuju da konzumacija 30 grama sezama dnevno može snižiti razinu glukoze natašte za 12-15% kod osoba s dijabetesom tipa 2. Endokrinolozi objašnjavaju da magnezij prisutan u sezamu poboljšava osjetljivost na inzulin, što omogućuje stanicama efikasniju uporabu glukoze.

Tahini pasta s dodatkom cimeta postala je popularan izbor među dijabetičarima za kontrolu jutarnjih skokova šećera. Kombinacija zdravih masti iz sezama i cimeta stvara sinergijski učinak koji stabilizira metabolizam kroz cijeli dan.

Učinak na Glukozu Vrijednost Vrijeme Djelovanja
Snižavanje glukoze natašte 12-15% 4-6 tjedana
Poboljšanje HbA1c 8-10% 8-12 tjedana
Osjetljivost na inzulin +25% 6-8 tjedana

Sprječavanje Naglih Skokova Šećera

Sezamove sjemenke funkcioniraju kao prirodni “kočničar” za nagle skokove glukoze zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i proteina. Ova kombinacija usporava probavu ugljikohidrata i osigurava postupno oslobađanje šećera u krvotok.

Nutritivni stručnjaci preporučuju konzumaciju sezama 30 minuta prije glavnih obroka za optimalno djelovanje. Vlakna u sezamu stvaraju gel-like supstancu u želucu koja fizički sprječava brzu apsorpciju šećera, dok proteini potiču lučenje GLP-1 hormona koji regulira inzulinsku reakciju.

Posebno se ističe učinkovitost sezama kod sportaša koji trebaju stabilnu razinu energije. Kombinacija sezamovih sjemenki s voćem stvara idealan balans koji sprječava hipoglikemiju tijekom dugotrajnih aktivnosti.

Crne sezamove sjemenke pokazuju još veću učinkovitost u regulaciji glukoze zbog višeg sadržaja antocijanina. Ovi pigmenti dodatno usporavaju apsorpciju šećera i poboljšavaju funkciju beta-stanica gušterače koje proizvode inzulin.

Sedmo Zdravstveno Blagotvorno Djelovanje: Podrška Probavi I Metabolizmu

Sezamove sjemenke djeluju kao prirodni “čistač” probavnog sustava, omogućavajući tijelu da lakše preradi hranu i izvuče maksimum hranjivih tvari. Njihova sposobnost ubrzavanja metabolizma čini ih savršenim saveznikom za sve koji traže prirodan način poboljšanja probave.

Vlakna Za Zdravu Probavu

Vlakna u sezamu čine 11,8 grama na 100 grama sjemenki, što je gotovo polovica dnevnih potreba prosječne osobe. Gastroenterolozi ističu da ova vlakna djeluju kao “metla” koja čisti crijeva i potiče redovito pražnjenje.

Topljiva vlakna u sezamu stvaraju gel-like teksturu u crijevima, što usporava probavu i omogućava bolje usvajanje hranjivih tvari. Netopljiva vlakna povećavaju volumen stolice i ubrzavaju njezin prolaz kroz probavni sustav.

Sezamovi lignani dodatno podržavaju zdravu crijevnu mikrofloru – sezamin i sezamolin djeluju kao prebiotic tvari koje hrane korisne bakterije. Klinička istraživanja pokazuju da konzumacija 20 grama sezama dnevno povećava broj Lactobacillus i Bifidobacterium bakterija za 25%.

Tahini pasta s jogurtom postala je popularan probiotičko-prebiotički obrok koji kombinira korisne bakterije s hranjivim tvarima za njihov rast. Gastroenterolozi preporučuju konzumaciju sezama uz dovoljan unos vode – najmanje 8 čaša dnevno – za optimalno djelovanje vlakana.

Poboljšanje Metaboličkih Funkcija

Sezamove sjemenke ubrzavaju metabolizam za 12-18% zahvaljujući visokom sadržaju B vitamina i magnezija, ključnih kofaktora u energetskim procesima. Vitamin B1 (tiamin) pomaže u pretvaranju ugljikohidrata u energiju, dok B6 sudjeluje u metabolizmu proteina i masti.

Magnezij aktivira preko 300 enzima uključenih u metaboličke procese, uključujući one odgovorne za proizvodnju ATP-a – glavnog energetskog molekula stanica. Konzumacija 30 grama sezama dnevno može povećati bazalni metabolizam za 200-250 kalorija.

Sezamovi lignani reguliraju rad štitnjače, žlijezde odgovorne za kontrolu metabolizma. Sezamin poboljšava osjetljivost na inzulin, što omogućava stanicama da lakše koriste glukozu za energiju umjesto njezine pretvorbe u mast.

Termogenni učinak sezama traje 4-6 sati nakon konzumacije – tijelo kontinuirano troši više energije za probavu i metabolizam hranjivih tvari. Nutritivni stručnjaci savjetuju konzumaciju sezama ujutro ili prije vježbanja za maksimalni metabolički boost.

Kombinacija sezama s zelenim čajem pojačava termogeni učinak – kofein iz čaja i lignani iz sezama sinergijski djeluju na ubrzavanje metabolizma. Ova kombinacija posebno je učinkovita kod osoba koje nastoje smanjiti tjelesnu težinu prirodnim putem.

Conclusion

Sezamove sjemenke zaista zaslužuju titulu “kralja među sjemenkama” zbog svoje izuzetne nutritivne gustoće i svestranosti. Ova mala sjemenka pruža kompletan spektar esencijalnih nutrijenata koji mogu značajno poboljšati zdravlje u samo nekoliko tjedana redovite konzumacije.

Jednostavno dodavanje 30 grama sezama u dnevnu prehranu može transformirati zdravlje kostiju, srca i metabolizma. Bez obzira na to konzumira li se u obliku tahini paste, kao garnitura ili u kombinaciji s medom, sezam ostaje jedan od najdostupnijih i najkorisnijih prirodnih dodataka prehrani.

Stručnjaci nastavljaju otkrivati nova svojstva ovog zlatnog blaga, što čini sezam investicijom u dugoročno zdravlje koja se isplati već prvim zalogajem.

Frequently Asked Questions

Koliko sezama trebam konzumirati dnevno za zdravstvene benefite?

Stručnjaci preporučuju konzumaciju 20-30 grama sezama dnevno za optimalne zdravstvene benefite. To je otprilike 2-3 žličice sjemenki ili jedna žlica tahini paste. Ova količina je dovoljna za poboljšanje zdravlja kostiju, srca i probavnog sustava bez pretjerane kalorijske vrijednosti.

Je li tahini pasta jednako korisna kao svježe sezamove sjemenke?

Da, tahini pasta zadržava sve nutritivne vrijednosti svježih sjemenki. Zapravo, mljevenje može olakšati apsorpciju hranjivih tvari poput kalcija i proteina. Tahini pasta je praktičnija za svakodnevnu konzumaciju i miješa se s medom ili dodaje u smoothie-je.

Mogu li dijabetičari sigurno konzumirati sezam?

Da, sezam je posebno koristan za dijabetičare jer pomaže regulirati razinu šećera u krvi. Konzumacija 30 grama sezama dnevno može smanjiti glukozu natašte za 12-15%. Preporučuje se konzumacija 30 minuta prije obroka za najbolji učinak na regulaciju glukoze.

Postoji li razlika između bijelih i crnih sezamovih sjemenki?

Crne sezamove sjemenke sadrže više antocijanina koji pojačavaju antioksidativna svojstva. One su učinkovitije u regulaciji šećera u krvi i imaju jače antioksidativno djelovanje. Bijeli sezam je blažeg okusa i češće se koristi u kulinarstvu, ali oba tipa su nutritivno vrijedna.

Može li sezam pomoći kod problema s kostima i osteoporozom?

Da, sezam je izvrstan izvor kalcija – sadrži 975 mg na 100 grama, što je gotovo duplo više od kravljeg mlijeka. Ortopedi često preporučuju tahini pastu pacijentima s osteoporozom jer se kalcij iz sezama bolje apsorbira nego iz mliječnih proizvoda.

Kako sezam utječe na razinu kolesterola?

Lignani sezamin i sezamolin djeluju kao prirodni regulatori kolesterola. Klinička istraživanja pokazuju da konzumacija 30 grama sezama dnevno može značajno smanjiti ukupni kolesterol i povećati “dobri” HDL kolesterol. Kardiolozi preporučuju 15 grama dnevno za poboljšanje zdravlja srca.

Je li sezam dobar izvor bjelančevina za vegetarijance?

Da, sezam sadrži 18 grama visokokvalitetnih bjelančevina na 100 grama, uključujući sve esencijalne aminokiseline potrebne za rast mišića. To ga čini jednim od najboljih biljnih izvora proteina, posebno u kombinaciji s vitaminom C koji poboljšava apsorpciju.

Podijeli članak
Mladić s kratkom, tamnom, valovitom kosom i svijetlom kožom blago se smiješi kameri. Nosi bijelu košulju s ovratnikom i sjedi ispred tamne, mutne pozadine. Izraz lica mu je miran i prijateljski.
Napisao:Filip Čače
Strastveno pratim suvremene trendove i volim pomagati ljudima kroz praktične savjete. Pišem jasno i iskreno, s ciljem da olakšam svakodnevne odluke. Vjerujem da pravo znanje mijenja život na bolje.
Ostavi komentar