Tražite najbolje recepte za palačinke? – Probali smo SVE

Mladić s kratkom, tamnom, valovitom kosom i svijetlom kožom blago se smiješi kameri. Nosi bijelu košulju s ovratnikom i sjedi ispred tamne, mutne pozadine. Izraz lica mu je miran i prijateljski.
19 min čitanja

Palačinke su jedno od onih jela koja povezuju generacije – od brzog doručka do kasnonoćnog zalogaja nakon izlaska. Svatko ima svoju verziju, ali osnova je uvijek ista: brašno, jaja, mlijeko i malo ulja. Najjednostavniji recept za palačinke traži samo nekoliko sastojaka i dobru tavu, a rezultat su tanke i mekane palačinke spremne za svaki nadjev.

Ono što ih čini posebnima nije samo tijesto, nego i male tajne poput pravog odmora smjese ili načina okretanja na tavi. Netko voli klasične sa šećerom i limunom, drugi ne odustaju od čokolade, a treći ih pretvore u slane rolice sa sirom i šunkom.

Baš u tim detaljima skriva se razlika između prosječnih i savršenih palačinki. Tko jednom osvoji tu vještinu, zna da je riječ o receptu koji nikad ne izlazi iz mode.

Osnovni klasični recept za palačinke

Muškarac se smiješi i naginje naprijed kako bi pokazao kolačić mladoj djevojci koja u metalnoj zdjeli muti tijesto za najbolje palačinke. Sjede zajedno u ugodnoj kuhinji, dijeleći topao, razigran trenutak dok ona drži plavu pjenjaču.

Palačinke uvijek spajaju jednostavne sastojke s brzim postupkom pripreme. Ono što najviše određuje uspjeh je ravnoteža između brašna, jaja i mlijeka te pravilno pečenje na dobro ugrijanoj tavi.

Klasični sastojci

Za palačinke ne treba egzotičnih namirnica. Osnova se uvijek svodi na brašno, jaja, mlijeko i malo ulja. Sol se dodaje u prstohvatu, tek toliko da izvuče okus, dok mineralna voda ili soda bikarbona mogu poslužiti za dodatnu prozračnost.

Mnogi vole ubaciti i žlicu otopljenog maslaca jer daje puniji okus i mekšu teksturu. Netko će reći da je to nepotrebno, ali razlika se osjeti čim zagrizeš prvu palačinku.

Kod izbora brašna najčešće se koristi glatko pšenično, no ništa ne brani da se pomiješa s heljdinim ili kukuruznim za drukčiji štih. Jaja neka budu svježa, a mlijeko može biti i kravlje i biljno – bademovo ili zobeno funkcionira sasvim pristojno.

Točne količine za 10-12 palačinki

Količine su ključne jer previše brašna daje tvrde palačinke, a premalo ih pretvara u lomljive krpice. Za prosječnu obiteljsku porciju koristi se:

  • 250 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 500 ml mlijeka
  • 1 žlica ulja
  • prstohvat soli
  • opcionalno: 100 ml mineralne vode ili pola žličice sode bikarbone

Ova mjera daje 10 do 12 srednje tankih palačinki. Ako netko voli baš tanke, može dodati još malo mlijeka. Ako smjesa ispadne prerijetka, lako se popravi s dodatnom žlicom brašna.

Kuhari s iskustvom često rade “od oka”, ali za one koji žele sigurnost, ovakva preciznost spašava živce i sprječava bacanje hrane.

Korak-po-korak priprema s vremenskim okvirima

Prvo se u zdjelu razbiju jaja i kratko izmiješaju pjenjačom. Dodaje se pola mlijeka i pola brašna pa se sve dobro sjedini. Taj početni korak traje jedva dvije minute, ali sprječava stvaranje grudica.

Nakon toga ulazi ostatak mlijeka, brašna i ulje. Ako se koristi mineralna voda, dodaje se na kraju. Miješanje traje još tri do četiri minute dok smjesa ne postane glatka i bez grudica.

Smjesu treba ostaviti da odmori barem 20 minuta. To vrijeme nije hir nego stvarno pomaže da se brašno bolje poveže i palačinke budu elastične.

Ukupno, od prvog miješanja do spremne smjese prođe oko pola sata. To je taman dovoljno da se ugrije tava i pripremi nadjev.

Osnovno pečenje i okretanje

Tava mora biti dobro zagrijana prije prve palačinke. Kap ulja ili tanki sloj namaza četkicom dovoljan je da se smjesa ne lijepi. Ako se stavi previše ulja, palačinke postanu masne i gumaste.

Jedna kutlača smjese ulije se u sredinu pa se brzim pokretom razlije po tavi. Prva strana se peče oko 1 do 2 minute, dok rubovi ne počnu lagano odvajati. Druga strana treba kraće, obično pola minute.

Okretanje je trenutak istine – najbolje je koristiti tanku lopaticu i odlučan pokret. Ako se dvoumiš, palačinka će se poderati. Nakon par pokušaja, ruka sama pamti ritam i sve ide glatko.

Gotove palačinke slažu se jedna na drugu i pokriju tanjurom da ostanu mekane. Taj mali trik sprječava isušivanje i daje im onu poznatu savitljivost zbog koje se lako motaju s nadjevom.

Tajna savršene smjese

Žena u smeđoj kariranoj majici s kapuljačom ulijeva smjesu za palačinke u tavu s neprianjajućim dnom na električnoj ploči za kuhanje, slijedeći tehnike najbolje palačinke. Razni pribor i boce vidljivi su u modernoj kuhinji u pozadini.

Nije stvar samo u brašnu i jajima, nego u ravnoteži. Ako smjesa bude pregusta, palačinke ispadnu tvrde; ako je prerijetka, raspadaju se u tavi. Upravo taj omjer odlučuje hoće li palačinka biti tanka i podatna ili gumena i teška.

Kuhari često zaklinju se u mineralnu vodu. Sitni mjehurići zraka čine smjesu prozračnijom i daju palačinkama onu mekoću koju svi traže. Netko ubaci i žlicu jogurta – eto male tajne koja diskretno mijenja teksturu.

Maslac i ulje igraju različite uloge. Maslac daje puniji okus i finu aromu, dok ulje osigurava da se palačinka ne zalijepi. Najbolji trik? Kombinirati oboje – ulje za tavu, maslac u smjesu.

Za aromu mnogi posegnu za vanilin šećerom, cimetom ili koricom limuna. Netko doda i par kapi ruma jer miris podsjeti na kolače iz djetinjstva. Kod slanih varijanti dovoljan je prstohvat papra ili malo naribanog sira.

Vrijeme odmora smjese često se preskače, a upravo ono čini razliku. Kad smjesa odstoji barem 20 minuta, brašno upije tekućinu i sve se lijepo poveže. Tko preskoči taj korak, dobije palačinke koje pucaju ili se lijepe.

Za kraj, evo male tablice koja pomaže pri prilagodbi:

ProblemRješenje
Smjesa pregustaDodati malo mlijeka ili vode
Smjesa prerijetkaUmiješati žlicu brašna
Palačinke gumeneSmanjiti količinu brašna, dodati mineralnu vodu
Lijepe se za tavuDodati maslac u smjesu, lagano nauljiti tavu

Profesionalni savjeti i tehnike tave

Prava tava čini pola posla. Ako je premala, palačinka bježi preko rubova; ako je prevelika, smjesa se razlije pretanko i izgori. Najbolje se pokazala tava s ravnim neprijanjajućim dnom i niskim rubovima jer omogućuje lako okretanje bez muke.

Iskusni kuhari uvijek prvo dobro zagriju tavu. Tek kada kapljica vode “zapliva” po površini, ulje ide unutra. Ako ulje staviš prerano, upije se i ostavi masan trag – a to nitko ne voli.

Mnogi se kunu u trik s gaziranom vodom, ali tava jednako traži svoje. Debelo dno drži toplinu ravnomjerno pa nema onih tamnih fleka koje izgledaju kao karta Hrvatske. Tanka tava, s druge strane, prebrzo izgori smjesu.

Za praktičnu usporedbu:

Vrsta tavePrednostMana
NeprijanjajućaLako okretanje, manje uljaKraći vijek trajanja premaza
Lijevano željezoRavnomjerno pečenje, dugotrajnaTeška i zahtijeva održavanje
Inox s premazomIzdržljiva, brže grijanjeLakše prianjanje smjese

Jedan kuhar iz Splita mi je rekao da uvijek protresa tavu lijevo-desno prije okretanja. Ako palačinka “pleše” po dnu, spremna je za zrak. Ako se lijepi, znači da tava nije dovoljno zagrijana ili je u njoj previše ulja.

I da, svi se sjećamo prvog pokušaja kad palačinka završi na podu. Ali baš taj trenutak nauči čovjeka najvažniju lekciju: tava mora biti produžetak ruke, a ne neprijatelj u kuhinji.

Veganske palačinke: recept bez jaja i mlijeka

Mlada djevojka sjedi na kuhinjskom pultu i muti metalnu zdjelu plavom pjenjačom, dok joj nasmijani muškarac u traper košulji pomaže da zajedno naprave najbolje palačinke u njihovoj toplo osvijetljenoj, modernoj kuhinji.

Tko kaže da palačinke ne mogu biti mekane i ukusne bez jaja i kravljeg mlijeka? Veganska verzija koristi jednostavne sastojke koje svatko može pronaći u trgovini, a rezultat su tanke palačinke koje se lako motaju i pune nadjevima po želji.

Osnovna smjesa traži samo biljno mlijeko, brašno, sodu bikarbonu i malo soli. Najčešće se koristi zobeno, bademovo ili sojino mlijeko jer daju blagu kremoznost. Brašno se može kombinirati – pola bijelog, pola integralnog – ili zamijeniti heljdinim za bezglutensku varijantu.

Priprema ide brzo: u zdjeli se pomiješa brašno i mlijeko, doda soda i sol, pa se sve dobro izmiksa dok ne nestanu grudice. Smjesa odmori barem 15 minuta. Na zagrijanoj tavi s kapljicom ulja peku se palačinke, svaka strana tek nekoliko minuta.

Mali trikovi iz kuhinje:

  • Dodavanje prstohvata kurkume daje lijepu zlatnu boju.
  • Naribana korica limuna unese svjež miris.
  • Ako netko voli slađe, u smjesu se može ubaciti zgnječena banana ili žlica smeđeg šećera.

Za posluživanje, najčešće se biraju namazi od tamne čokolade, domaći pekmez ili svježe voće. Neki vole posipati palačinke mljevenim orasima ili dodati chia sjemenke u samu smjesu.

SastojakKoličina
Biljno mlijeko550 ml
Brašno250 g
Soda bikarbona½ žličice
Solpo ukusu

Rezultat? Lagane, podatne palačinke koje svatko može prilagoditi vlastitom ukusu.

Slane palačinke: Ideje za punjenja i zapečene varijante

Slane palačinke lako postaju glavno jelo kad se napune konkretnim sastojcima i zapeku u pećnici. Najbolje kombinacije spajaju povrće, meso i sir u kremaste nadjeve koji daju i sočnost i hrskavost.

Mljeveno meso s lukom i mrkvom

Kad netko spomene slane palačinke, većina odmah pomisli na mljeveno meso. To je klasična i sigurna opcija. Luk i mrkva daju slatkastu podlogu, a meso nosi glavni okus.

Najbolje je koristiti svinjetinu ili junetinu, iako se puretina pokazala kao laganija varijanta. Povrće se prvo pirja na malo ulja, doda se meso, pa začini poput papra, origana ili malo mljevene paprike.

Kad se sve sjedini, smjesa ide u palačinke koje se uredno zarolaju. Poslagane u vatrostalnu posudu, preliju se mješavinom jogurta i jaja, pa pospu sirom. Nakon 15 minuta pečenja na 190°C, dobiju se zapečene palačinke koje mirišu kao mini musaka.

Špinat i feta sir

Špinat s fetom je punjenje koje podsjeća na grčku kuhinju, ali savršeno paše i u domaće palačinke. Kombinacija je lagana, kremasta i dovoljno slana da ne treba puno začina.

Špinat se kratko blanšira ili pirja na maslinovom ulju. Feta se zatim izmrvljena pomiješa s njim, a može se dodati i malo kiselog vrhnja za kremastiju teksturu.

Ove palačinke ne traže težak preliv – dovoljno je preliti ih tankim slojem jogurta i posuti ribanim sirom. Kad se zapeku, dobiju blago zapečenu koricu, a iznutra ostanu mekane. Neki dodaju prstohvat muškatnog oraščića, što špinatu daje puniji i topliji okus.

Gljive s kremastim sirom

Gljive i palačinke su spoj koji često iznenadi, ali tko jednom proba, obično se vraća toj kombinaciji. Najbolje se koriste šampinjoni ili bukovače jer brzo puste sok i daju intenzivan miris.

Gljive se nasjeckaju na sitno i pirjaju s malo luka. Kad omekšaju, umiješa se krem sir poput abc-a ili mascarponea. Smjesa postane gusta i maziva, taman za punjenje.

Zarolane palačinke s gljivama posebno su ukusne kad se pospu ribanim kačkavaljem i zapeku desetak minuta. Ako netko voli jače okuse, može dodati i malo pancete. Zanimljivo je da se uz ovakve palačinke često poslužuje i nešto slatko sa strane – recimo palačinka s medom ili džemom – jer kontrast lijepo zaokruži obrok.

Proteinske i bezglutenske varijante

Žena i dvije mlade djevojke pripremaju palačinke u kuhinji. Jedna djevojka miješa tijesto, druga drži lopaticu, a žena okreće palačinku na hrpu. Staklenke pekmeza i zdjele voća stoje na pultu dok se smiješe i dijele najbolje recepte.

Kad netko kaže “palačinke”, većina odmah pomisli na brašno, mlijeko i jaja. No, sve više ljudi traži laganije, hranjivije ili prilagođene verzije. Zato proteinske i bezglutenske palačinke postaju pravi mali hit u kuhinjama od Zagreba do Splita.

Proteinske varijante donose više sitosti i energije, posebno nakon treninga. Najčešće se rade od zobenih pahuljica, bjelanjaka, whey proteina ili banana. Smjesa je jednostavna, a rezultat su palačinke koje fino zasite bez osjećaja težine.

Bezglutenske palačinke pak spašavaju one koji ne podnose gluten ili ga jednostavno žele izbjeći. Umjesto pšeničnog brašna koriste se zobeno brašno bez glutena, rižino brašno ili čak kokosovo brašno. Tekstura zna biti malo drugačija, ali okus ostaje jednako privlačan.

Praktičan pregled sastojaka:

Vrsta palačinkiOsnovni sastojciDodatak za okus
Proteinskebjelanjci, zob, wheybanana, borovnice
Bezglutenskezobeno ili rižino brašno, biljno mlijekocimet, vanilija

Jedan prijatelj mi je nedavno rekao da mu proteinske palačinke spašavaju jutra kad nema vremena za doručak. Ispeče ih večer prije, spremi u hladnjak i ujutro ugrabi dvije na brzinu. Nisu baš kao svježe, ali, kako on kaže, “bolje nego kroasan s benzinske”.

Tko voli eksperimentirati, može kombinirati obje varijante. Recimo, napraviti bezglutenske proteinske palačinke s bademovim mlijekom i borovnicama. Rezultat je lagan, sočan i dovoljno hranjiv da izdrži i najduži radni dan.

Napredne tehnike i trikovi profesionalaca

Profesionalci uvijek naglašavaju da temperatura sastojaka mijenja sve. Jaja i mlijeko na sobnoj temperaturi daju smjesi bolju teksturu i sprječavaju grudice. Kad se koristi hladno mlijeko iz frižidera, palačinke često postanu gumene i bezvoljne.

Mnogi kuhari dodaju gaziranu mineralnu vodu tek na kraju. Ona unosi male mjehuriće zraka koji čine tijesto rahlijim. Netko će ubaciti i žlicu rastopljenog maslaca – rezultat su mekše palačinke koje se manje lijepe.

Iskusni znaju da tava odlučuje o uspjehu. Debelo dno ravnomjerno raspoređuje toplinu, a niski rubovi olakšavaju okretanje. Ako se palačinka ne odvoji od tave uz lagano protresanje, znači da tava nije dovoljno zagrijana.

Jedan stari trik iz palačinkarnica kaže: prvo ide brašno, tek onda mlijeko. Na taj način lakše se kontrolira gustoća smjese i izbjegavaju grudice. Kod kuće ljudi često rade obrnuto pa se začude kad tijesto ispadne pregusto.

Za one koji vole eksperimentirati, evo male tablice s brzim dodacima:

Dodatak u smjesuRezultat
Vanilin šećerSlatkasta aroma
CimetZimski miris i okus
Limunova koricaSvježina i lagana kiselost
RumDiskretna toplina i miris

Profesionalci tvrde da se najbolji okus dobije kad smjesa odmori barem 20 minuta. Taj mali predah omogućuje brašnu da upije tekućinu i stvori glatku strukturu. Tko preskoči ovaj korak, često dobije palačinke koje pucaju ili se trgaju.

Često postavljana pitanja

Mlada djevojka s plavom kosom svezanom u repiće, odjevena u svijetloplavu majicu, posipa brašno po tijestu dok sanja o najboljim receptima za palačinke. U blizini je starinska kuhinjska vaga, sa staklenkama i kruhom u pozadini. Izgleda usredotočeno i sretno.

Palačinke imaju dugu tradiciju u našim kuhinjama, a recepti variraju od jednostavnih do onih koji traže malo više pažnje. Razlike se kriju u omjerima sastojaka, načinu miješanja i malim trikovima koji čine razliku između prosječnih i savršenih palačinki.

Kako napraviti tradicionalne bakine palačinke?

Bakine palačinke uvijek su imale onaj miris doma – malo brašna, jaja, mlijeka i prstohvat soli. Smjesa se ostavljala da odmori, a palačinke su se pekle na staroj gusenoj tavi namazanoj svinjskom masti ili kapljicom ulja.

Takve palačinke bile su tanke, elastične i savršene za domaći pekmez od šljiva ili orah nadjev. Nisu trebale nikakve “tajne trikove”, samo strpljivu ruku i dobro zagrijanu tavu.

Koji su sastojci potrebni za najbolju smjesu za palačinke?

Za klasičan recept koristi se glatko brašno, svježa jaja, mlijeko i malo mineralne vode za prozračnost. Dodaje se i prstohvat soli, a mnogi ubacuju vanilin šećer ili naribanu koricu limuna za finu aromu.

Maslac ili ulje u smjesi sprječavaju lijepljenje i daju mekoću. Omjeri su ključ – pregusta smjesa daje gumene palačinke, prerijetka se raspada.

Koji je recept za profesionalne palačinke?

Profesionalni kuhari koriste precizna mjerenja i nikad ne preskaču fazu odmora smjese. Često kombiniraju mlijeko i mineralnu vodu, a tavu premažu tankim slojem ulja pomoću kista ili papira.

Dodaju i male detalje poput par kapi ruma ili vanilije kako bi aroma bila postojana. Rezultat su tanke, jednoliko pečene palačinke koje izgledaju gotovo identično svaka do svake.

Kako brzo i jednostavno pripremiti smjesu za palačinke?

Kad nema vremena, dovoljno je umutiti jaja, dodati brašno i mlijeko te sve dobro izraditi pjenjačom. Ako se pojave grudice, kratko miksanje rješava problem.

Smjesa se može odmah koristiti, iako je bolje da odstoji barem 10 minuta. Takav pristup daje brze, ali i dalje ukusne palačinke.

Koji su koraci za pripremu brzih palačinki?

Prvo se ugrije neljepljiva tava, zatim se izlije tanak sloj smjese i raširi kružnim pokretom. Palačinka se peče dok rubovi ne posvijetle i ne pojave se mjehurići.

Okrene se jednom, kratko zapeče s druge strane i odmah poslužuje. Sve skupa traje manje od dvije minute po palačinki.

Kakav je recept za starinske palačinke?

Starinske palačinke često su bile deblje i zasitnije od današnjih. U smjesu se znalo dodati malo kiselog vrhnja, domaćih jaja i masti umjesto ulja.

Pekle su se na jačoj vatri, pa su imale hrskave rubove i bogatiji okus. Najčešće su se punile orasima, makom ili domaćim sirom, a jeli su ih i kao glavno jelo, ne samo desert.

Podijeli članak
Mladić s kratkom, tamnom, valovitom kosom i svijetlom kožom blago se smiješi kameri. Nosi bijelu košulju s ovratnikom i sjedi ispred tamne, mutne pozadine. Izraz lica mu je miran i prijateljski.
Napisao:Filip Čače
Strastveno pratim suvremene trendove i volim pomagati ljudima kroz praktične savjete. Pišem jasno i iskreno, s ciljem da olakšam svakodnevne odluke. Vjerujem da pravo znanje mijenja život na bolje.
Ostavi komentar